Już nie wyrzucam obierków po ziemniakach. Teraz moja rodzina zajada się nimi
Kiedy dowiedziałam się, że niektórzy obierki po ziemniakach zapiekają i zajadają jak chipsy, byłam sceptyczna. Uważałam, że ich miejsce jest w koszu na śmieci i wybierałam okazyjne kupowanie gotowych chipsów o dobrym składzie. Jednak, gdy pewnego dnia przy okazji smażenia placków ziemniaczanych został mi stos „materiału” na chipsy w duchu zero waste, postanowiłam spróbować. Prosta przekąska z resztek okazała się znakomita. Wyjątkowo chrupiący smakołyk zrobiłam w zaledwie pół godziny, a nawet dzieciaki się na niego skusiły. Już nie wyrzucam ziemniaczanych łupinek.
Jak zrobić chipsy z obierków ziemniaczanych?
Wykonanie smakołyku lepszego niż niejeden sklepowy gotowiec zajmuje niewiele czasu. Trzeba tylko dokładnie umyć obierki, osuszyć je i połączyć z oliwą z oliwek oraz przyprawami. Oprócz soli i pieprzu korzystam z papryki. Biorę trzy rodzaje tej przyprawy – słodką, ostrą oraz wędzoną. Dzięki temu chipsy nabierają charakteru i są niezwykle aromatyczne.
Przepis: Chipsy z obierków po ziemniakach
Pyszna i prosta przekąska z kuchennych resztek, która zachwyci nawet sceptyków.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- obierki z 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówObierki ziemniaczane umyj i osusz. Wrzuć je do dużej miski. Blachę zabezpiecz papierem do pieczenia.
- Doprawianie i pieczenie chipsów z obierkówResztki z ziemniaków wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj wszystkie przyprawy i dobrze je rozprowadź. Obierki rozłóż na blasze. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.
Jak podawać prostą przekąskę z obierek po ziemniakach?
Po wyjęciu z pieca chipsy koniecznie ostudź. Nie muszą być zimne w momencie podawania, ale poparzenia nie są przyjemne i choćby dlatego warto chwilę wstrzymać się z ich pałaszowaniem. Chipsy z resztek nie wymagają dodatków, lecz możesz je zanurzać w różnego rodzaju sosach, jeśli lubisz. Do doprawionego papryką smakołyku pasują klasyki takie jak ketchup, sos czosnkowy albo sos serowy.
Inne warianty chipsów z obierków ziemniaczanych
Ziemniaczane resztki przed upieczeniem możesz też doprawić ziołami. Smak świetnie podkreślą m.in. rozmaryn, tymianek, cząber lub majeranek. Ciekawym pomysłem będzie też przygotowanie chipsów z dodatkami. Gdy już podpieczesz obierki z ziemniaków, posyp je startym na tarce serem żółtym i podgrzewaj, aż się stopi. Taki przysmak podany z dodatkiem ketchupu smakuje równie dobrze co drogie nachosy z kina. Na filmowy wieczór z przyjaciółmi lub rodziną będzie więc w sam raz.